Op ‘t Verband streven we naar energiezuinige woningen, vergroening van de omgeving en het verbinden van de buurt. En die duurzaamheid is duidelijk voelbaar op de site. Maar hoe kunnen we eigenlijk duurzaam leven? Een aantal Gent(brugg)enaars delen graag hun tips!
Gebruik herbruikbare stoffen netjes voor fruit en groenten en neem je eigen zakken mee.
Vermijd plastic zakjes in de supermarkt door je eigen herbruikbare netjes of zakken te gebruiken, zo draag je bij aan het verminderen van de afvalberg.
Gebruik restjes om nieuwe maaltijden te maken, om zo voedselverspilling te verminderen.
Gooi de voedselrestjes niet weg, maar maak er een nieuwe, heerlijke maaltijd van! Op https://www.keukenliefde.nl/kook-koelkast-leeg/ kan je ingeven wat je nog hebt liggen. De website maakt er dan een recept van!
Laat de auto vaker aan de kant staan en kies voor de fiets als dat mogelijk is.
Dat ze in Gent kiezen voor de fiets, dat is geweten! Volgens het Gentse Milieufront waren er tijdens de ochtendspits in Gent maar liefst 15 000 fietsers geteld die de stad binnenreden.
Kies ervoor om je pakketten af te halen bij een afhaalpunt in plaats van ze thuis te laten leveren.
De CO2-uitstoot wordt lager, want de bezorger moet geen kilometers afleggen met de auto om langs verschillende adressen te rijden om de pakjes te bezorgen. Bovendien krijg je zo een kleine wandeling naar je afhaalpunt.
Gebruik herbruikbare wattenschijfjes die je in de wasmachine kan steken.
Door herbruikbare wattenschijfjes te gebruiken, creëer je minder afval. Daarnaast ben je op lange termijn goedkoper uit, omdat je nooit meer wegwerp wattenschijfjes hoeft te kopen.
Zet elektrische apparaten volledig uit in plaats van ze op stand-by te laten staan.
Sluipverbruik, ook wel stand-by genoemd, is het onnodig verbruik van energie door apparaten die niet volledig uitgeschakeld zijn. Dat kan op jaarbasis flink oplopen! Mogelijke apparaten die sluipverbruik veroorzaken zijn bijvoorbeeld televisies, modems, koffiezetapparaat, opladers en zelfs lampen. Trek de stekker dus uit van apparaten wanneer je ze niet meer gebruikt. Die kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken in je energiefactuur.