In Gent(brugge) vind je heerlijke streekproducten die je smaakpapillen doen betoveren. Van knapperige Kroakemandels tot de beroemde Ganda Ham, elke lekkernij vertelt zijn eigen verhaal van traditie en ambacht.
De lokaalmarkt
Elke week vind je in de Gentbrugse wijk Moscou de Gentse Lokaalmarkt. Op deze overdekte versmarkt, gelegen in de oude brandweerkazerne, vind je verse streekproducten.
Ganda ham
Een van de schatten van Gent is de beroemde Ganda Ham, een droge gezouten ham gemaakt van het beste varkensvlees. De Ganda Ham wordt gezouten en gedroogd volgens eeuwenoude tradities, een proces dat minstens tien maanden duurt. Overal in Gent, van restaurants tot cafés, kan je genieten van een heerlijk bordje Ganda Ham.
Kroakemandels
In de traditionele volkscafés kan je nog de Kroakemandels proberen. Deze knapperige lekkernij, gemaakt van in olie gebakken en stevig gezouten erwten, wordt geserveerd in puntzakken en is vooral geliefd tijdens evenementen, zoals de Gentse Feesten of de Patersholfeesten.
Cuberdons
Cuberdons, ook wel bekend als ‘neuzekes’, zijn een bekende zoetigheid in Gent. Op de Groentemarkt kan je een kraampje vinden dat deze heerlijke snoepjes verkoopt. De cuberdon ontstond echter per toeval, toen een Gentse apotheker op zoek was naar manieren om zijn medicijnen langer houdbaar te maken. Vandaag de dag blijven cuberdons enkel verkrijgbaar in België omdat de siroop in de snoepjes na verloop van tijd kristalliseert, waardoor ze moeilijk exporteerbaar zijn.
De Mastel
De mastel is een rond, sandwichachtige broodje met een kenmerkend kuiltje in het midden, die op de feestdag van Sint-Hubertus wordt gemaakt. De traditie bestaat intussen al 900 jaar, maar verliest zijn populariteit met de jaren. De ‘gestreken’ mastel is de traditionele voorbereiding, waarbij de mastel letterlijk gestreken wordt.
Wist je trouwens dat harde mastellen gebruikt werden om vliegen uit het bier te houden? Deze traditie is grotendeels verdwenen, maar de gestreken mastel blijft een geliefde klassieker die nog steeds wordt gewaardeerd als een speciale traktatie.
Wij hebben er alvast honger door gekregen. Welke klassieker vind jij het lekkerst?